Επιστημονικό δελτίο Αρχαίου Θεάτρου


Ονομασία Μνημείου
Θέατρο Αρχαίας Ερέτριας

 

Κατηγορία
Θέατρο

 

Σύντομη περιγραφή
Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται σήμερα στη συνοικία Θεάτρου, στον δήμο Ερέτριας του νομού Ευβοίας.
Η πρώτη οικοδομική φάση του χρονολογείται πιθανόν στο τελευταίο τρίτο του 4ου αιώνα π. Χ.
και η δεύτερη γύρω στο 300 π. Χ.
Κατά την τρίτη και τελευταία οικοδομική φάση, μετά το 198 π. Χ., επεκτάθηκε το κτίριο της σκηνής,
ενώ στους ρωμαϊκούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε και ως αρένα για αγώνες μονομάχων.

 

Εικόνες – Σχέδια
ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΉ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ. ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ HANS PETER ISLET, DAS THEATER ΣΤΟΝ ΤΟΜΟ XVIII ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ERETRIA. ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ.

 

Τεκμηρίωση – Βιβλιογραφία
E. FIECHTER, DAS THEATER IN ERETRIA (1937) H.P. ISLER, BERICHT UBER DIE ARBEITEN IN THEATER VON ERETRIA, ANTK 42 (1999) 116 H.P. ISLER, ERETRIA XVIII, DAS THEATER (2007).

 

Θέση
ΘΕΣΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ, ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ.

 

Χρονολόγηση
Η ΠΡΩΤΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΦΑΣΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΤΟ ΤΟΥ 4ΟΥ αι. π.Χ. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 300 π.Χ ΧΑΡΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΗ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΦΑΣΗ, ΜΕΤΑ ΤΟ 198π .Χ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ.

 

Γενική περιγραφή Μνημείου
ΈΧΕΙ ΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΉ ΤΡΙΜΕΡΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ : ΚΟΙΛΟ, ΟΡΧΗΣΤΡΑ, ΣΚΗΝΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΕΝΩ ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΨΗ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΛΟΥ. ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΑΝΗΚΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΟΙΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΟ ΚΟΙΛΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΦΑΣΗΣ ΔΕ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΛΟΦΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΤΕΧΝΗΤΟ ΗΜΙΚΥΚΛΙΚΟ ΑΝΑΧΩΜΑ. ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΤΕΚΑ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΑΠΟ ΔΩΔΕΚΑ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΙΔΩΛΙΑ. ΕΙΧΕ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 6.000 ΘΕΑΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΦΑΝΕΣΤΕΡΟΙ ΚΑΘΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ. Η ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΙΧΕ ΔΙΑΜΕΤΡΟ 22μ. ΚΑΙ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΗΜΙΚΥΚΛΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΠΟΥ ΧΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΔΥΟ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΑΓΩΓΩΝ. ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΝ ΜΕ ΚΟΝΙΑΜΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΔΙΧΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΚΟΝΙΖΑΝ ΚΛΙΜΑ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ. ΕΝΑ ΥΠΟΓΕΙΟ ΘΟΛΩΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ, ΣΥΝΕΔΕΕ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ. Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ, ΣΠΑΝΙΟΤΑΤΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ, ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ. Η ΣΚΗΝΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΜΕ ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ, ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2ΟΥ αι. π.Χ Η ΣΚΗΝΗ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΠΤΕΡΥΓΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΟΣΜΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ. ΕΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ.

 

Υπάρχουσα κατάσταση
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΛΑΞΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΕΠΙΧΩΜΕΝΟ ΚΟΙΛΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 20% ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ, ΕΝΩ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΛΙΘΙΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ ΕΧΕΙ ΔΙΕΡΠΑΓΕΙ. ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΛΗΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΙΛΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΔΟΜΟΙ ΑΠΟ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΙΚΕΣ ΛΙΘΟΠΛΙΝΘΟΥΣ, Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΩΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΩΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΪΟΥΣΑ ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑ ΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΙΠΙΩΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΕΡΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΙΧΩΝ, ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ.

 

Έρευνες – Επεμβάσεις
ΑΝΕΣΚΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ 1891 ΕΩΣ ΤΟ 1895. ΣΤΟΝ ΕΛΒΕΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ERNST ELECHTER ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1930. Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΥΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ, ΤΟ 1980 ΚΑΙ ΤΟ 1997-1998. ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟ 1999, ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΕΡΕΩΣΗΣ ΑΝΑΛΗΜΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ. Η ΙΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΧΕΙ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΩΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ. ΤΟ 1998 ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΞΥΛΙΝΑ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΑΝΤΗΡΙΔΕΣ.

 

Επιτρεπόμενες χρήσεις
ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΕΙΠΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ.

 

Ιστορικό σύγχρονων χρήσεων
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΗΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ.

 

Πρόσθετες πληροφορίες
ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΑ΄ Ε.Π.Κ.Α. ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ, ΣΤΕΡΕΩΣΗΣ, ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ.

 

Πνευματικά δικαιώματα
ΙΑ΄ Ε.Π.Κ.Α.

 

Advertisements
Categories: Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας

Πλοήγηση άρθρων

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: