1ος Καθαρισμός Βυθών Δ.Δ Ερέτριας

Σίγουρα ο 1ος γιατί ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν και άλλοι…
Αυτό που πραγματικά λείπει είναι ο Σεβασμός για το περιβάλλον, που μάλλον οφείλετε στην έλλειψη Σεβασμού γενικότερα, την έλλειψη σεβασμού προς τον συνάνθρωπο μας, προς τον ίδιο τον εαυτό μας!

Μόλυνση Θάλασσας

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο επισκεπτόμαστε τις ακτές, και φεύγοντας αφήνουμε πίσω μας συσκευασίες φαγητού και ποτού, αποτσίγαρα, μπάλες, σαγιονάρες και κουβαδάκια. Όλα αυτά τα υλικά αργά ή γρήγορα καταλήγουν στη θάλασσα. Αλλά και τα απορρίμματα από μια ρεματιά ή τους δρόμους των πόλεων καταλήγουν αργά ή γρήγορα στη θάλασσα. Κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών ταξιδεύουν στη θάλασσα, κάθονται στο βυθό ή ξεβράζονται στις ακτές προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή και σημαντικές επιπτώσεις στα είδη της θάλασσας.

Σύμφωνα με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

πάνω από 60% των σκουπιδιών αποτελείται από διάφορα είδη πλαστικών (κυρίως πλαστικά συσκευασίας)

10% από αλουμίνιο και άλλα μέταλλα

15% από χαρτί

10% από γυαλί

και 5% από διάφορα άλλα υλικά

Τα απορρίμματα στη θάλασσα και τις ακτές ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς ζώων, αλλά και για την αλλοίωση του θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος.

Τα απορρίμματα γίνονται συχνά «τροφή» των χελωνών, των δελφινιών, των πουλιών και των ψαριών με αποτέλεσμα πολλά να τραυματίζονται, να πεθαίνουν από ασφυξία ή και να πνίγονται.

Πολλά είδη της θάλασσας παγιδεύονται σε απορρίμματα με αποτέλεσμα να τραυματίζονται ή και να θανατώνονται. Πολλά ζώα αντιμετωπίζουν πλέον τα απορρίμματα ως μέρος του φυσικού τους περιβάλλοντος. Τα χρησιμοποιούν εκτός από τροφή και σαν παιχνίδι, σαν καταφύγιο, σαν τόπο όπου μπορούν να κατοικήσουν.

Επικίνδυνες και τοξικές ουσίες που βρίσκονται στα απορρίμματα περνούν στον οργανισμό θαλάσσιων ειδών και τελικά στην τροφική αλυσίδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP), κάθε χρόνο τα απορρίμματα στο περιβάλλον και ιδιαίτερα τη θάλασσα σκοτώνουν:

700.000-1.000.000 πουλιά (κυρίως θαλασσοπούλια)
100.000 θαλάσσια θηλαστικά
και αμέτρητα ψάρια

Πηγή: Ναυτικός Όμιλος Σητείας

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΥΘΟΥ

                                                                       

Ζωγραφιά με φόντο μπλε είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι θάλασσα. Μια θάλασσα που ισορροπεί την ίδια μας τη ζωή, αθόρυβα αλλά καθοριστικά.  Τα διάφανα καταγάλανα ελληνικά νερά κρύβουν μέσα τους έναν κόσμο μαγικό, μυστηριώδη, με ομορφιά ανείπωτη, με δικούς του νόμους και αξίες.

Το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Σε ολόκληρη τη Μεσόγειο υπάρχουν 579 είδη ψαριών και από αυτά τα 447 έχουν παρουσία και στις ελληνικές θάλασσες.

Η ποικιλομορφία με τις πολλές και βραχώδεις ακτές των νησιών και βραχονησίδων των ελληνικών θαλασσών δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εγκατάσταση και αναπαραγωγή πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) που αναπαράγεται στη θαλάσσια περιοχή της Αλοννήσου και της χελώνας καρέτα-καρέτα (Caretta caretta) που αναπαράγεται στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο. Τα Ρινοδέλφινα είναι ένα από τα πιο κοινά είδη δελφινιού στις ελληνικές θάλασσες.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

    Ο μεγάλος πλούτος της θάλασσας είναι ανεξάντλητη πηγή αγαθών για τον άνθρωπο και η θάλασσα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια τεράστια αποθήκη ποικίλων υλικών που ο άνθρωπος έχει ανάγκη και σύντομα θα στραφεί να τα αξιοποιήσει, όπως από χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιεί π.χ. το αλάτι.

    Επίσης οι ποσότητες τροφής που παρέχει η θάλασσα από το άπειρο πλήθος των ψαριών της που ψαρεύονται κάθε χρόνο, είναι τεράστιες.

Από την υφαλοκρηπίδα της θάλασσας βγάζουν πετρέλαιο, φυσικά αέρια και διάφορα μέταλλα.

Επίσης η θάλασσα προσφέρει:

|     Καλύτερες κλιματικές συνθήκες.

|     Πιο ομαλό έδαφος κατάλληλο για καλλιέργεια.

|     Ευκολίες στην επικοινωνία και στις μεταφορές.

|     Μεγαλύτερη ασφάλεια.

|     Όμορφες στιγμές γαλήνης και ξεγνοιασιάς.

Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ

                                                                             Οι θάλασσες πάντοτε ήταν η εύκολη λύση για την εναπόθεση σκουπιδιών. Μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η βλακώδης άποψη της απεριόριστης δυνατότητας του βυθού να δεχτεί οτιδήποτε. Έτσι φτάσαμε στο σημερινό σημείο μια σειρά από κλειστές θάλασσες, όπως η Αράλη να είναι νεκρή και άλλες, όπως η Βαλτική, η Μαύρη θάλασσα και η Μεσόγειος, να κινδυνεύουν με ανεπανόρθωτες καταστροφές. Ακόμα και στους ωκεανούς δεν θα αργήσει να εμφανιστεί πρόβλημα, φυσικά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Οι κίνδυνοι που απειλούν τις θάλασσες :

 Τα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα και οι διαρροές πετρελαίου αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες ρύπανσης των ελληνικών θαλασσών και ακτών.

Καταστροφική είναι και η υπερβολική χρήση λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες, καθώς μέσω των επιφανειακών (ρέματα, ποτάμια) και υπόγειων υδάτων τα υπολείμματα των λιπασμάτων καταλήγουν στη θάλασσα και προκαλούν το φαινόμενο του ευτροφισμού. 

Η χρήση αλιευτικών μέσων που αντιβαίνουν στην ελληνική νομοθεσία (δυναμίτες, συρόμενα δίχτυα) προκαλεί μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς όχι μόνο μειώνει σημαντικά τα ιχθυοαποθέματα, αλλά εξαφανίζει κάθε μορφή ζωής.

Οι αμμοληψίες, οι εκχερσώσεις και η αυθαίρετη εκμετάλλευση των παραλιών για τουριστικούς σκοπούς έχουν διαβρώσει και καταστρέψει τις ελληνικές ακτές.

Πηγή: 7 Γυμνάσιο Λάρισας

Η Μέδουσα έχοντας αρκετές ανησυχίες για Θέματα Περιβάλλοντος, περνάει απο τα λόγια στην Πράξη, καθαρίζοντας φέτος τους Βυθούς στο Δ.Δ Ερέτριας,(έχει πραγματοποιηθεί στο Δ.Δ Αμαρύνθου πέρσι) μια δράση που φυσικά θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες! 

Θεωρούμε οτι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση πάνω σε θέματα Περιβάλλοντος και ήδη οι Σύλλογοι στον Δήμο μας έχουν κάνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.  


Ίσως φταίει και η ατιμωρησία, (γιατί και μετά απο τις εικόνες που είδαμε απο τον καθαρισμό), αν κάποιος δεν μπορεί να αποκτήσει συνείδηση , τουλάχιστον ας μην ρυπαίνει απο τον φόβο της τιμωρίας.

Ίσως τελικά σε τέτοια θέματα Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ!

Είναι ευθύνη όλων μας και μια ανησυχία που δεν πρέπει να μας πιάνει μόνο καλοκαίρι!

Είναι μια ευθύνη που πρέπει να έχουμε όλο το χρόνο.

Είναι η συνείδηση που πρέπει να αποκτήσουμε, είναι η κληρονομιά που οφείλουμε να αφήσουμε!

Είναι το σπίτι που μας φιλοξενεί..!!!

Υ.Σ: Να ευχαριστήσουμε απο καρδιάς τους Στέλιο Τσουπεή, Βασίλη Φουρμούζη και Ιωάννη Ρούσσο που συμμετείχαν στην προσπάθεια μας αυτή, καθώς επίσης και τα καταστήματα : Fat Indian, Remetzo, και το ψητοπωλείο Village για την προσφορά τους σε αναλώσιμα (σακούλες σκουπιδιών, γάντια μια χρήσης) και φαγώσιμα… !!!

Advertisements
Categories: Μέχρι τώρα

Πλοήγηση άρθρων

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: