Κοινή Δράση «Κοινωνικά»

Προτάσεις Συλλόγου Ενεργών Πολιτών «Η Μέδουσα»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:

Η συγκεκριμένη δράση αφορά την διοργάνωση συναντήσεων αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή φορέων(εκκλησία, τοπικές αρχές) , συλλόγων, σωματείων που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή και διαθέτουν εμπειρία σε θέματα ένταξης ευπαθών κοινωνικά ομάδων και άρσης των εμποδίων αποκλεισμού και φτώχειας.

Οι συναντήσεις θα προσφέρουν βήμα διαλόγου στην κοινωνία των πολιτών με στόχο να ενισχυθούν οι δεσμοί των διάσπαρτων φορέων, συλλόγων και σωματείων της περιοχής αλλά και των ατόμων που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό

——

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Όσον αφορά την λειτουργία των Κοινωνικών παντοπωλείων και των κοινωνικών φαρμακείων, υπεύθυνος για την υλοποίηση τους είναι το Νομικό πρόσωπο αλληλεγγύης.

Προτείναμε πέρσι τον Σεπτέμβριο να βοηθήσουμε στην ίδρυση και στην λειτουργία του , αλλά λόγο κάποιων κολλημάτων, δεν προχώρησε έως και σήμερα.

Το φαινόμενο φτώχεια είναι αναγκαίο να εκτιμηθεί και να αρθεί μέσα από την δράση των τοπικών κοινωνιών με ανάπτυξη δράσεων προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες, ιδιαιτερότητες και αναγκαιότητες και αυτό πρέπει να γίνει «ΧΤΕΣ»

Άλλες ομάδες – στόχοι που χρήζουν βοήθεια – ενημέρωση κα:

Άτομα με αναπηρίες

Άτομα 3ης ηλικίας

Μονογονεικές & Πολύτεκνες οικογένειες

Νέοι σε κίνδυνο αποκλεισμού

Και άλλα…

Μόνο Πέρσι οι Οικογένειες με σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα, έφταναν τις 150. Αριθμός αρκετά μεγάλος. (Βάζοντας μέσω όρο τα 2,5 άτομα ανά οικογένεια μιλάμε για 375 συμπολίτες μας, όλων των ηλικιών.)

1ο Συλλογή Τροφίμων και διανομή σε οικογένειες με σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα.

ΠΧ: Πρόγραμμα:

 • 1ή Παρασκευή κάθε μήνα : Συλλογή τροφίμων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο
 • 2η Παρασκευή κάθε μήνα: Συλλογή Τροφίμων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο
 • 3ή Παρασκευή κάθε μήνα : Συλλογή Τροφίμων στο Γυμνάσιο
 • 4ή Παρασκευή κάθε μήνα : Συλλογή τροφίμων στο Λύκειο.

Καταγραφή Εισερχόμενων Τροφίμων από ομάδα εκπροσώπων των συλλόγων που συμμετέχουν – Μοίρασμα τροφίμων σε κούτες.

Συνεργασία όλων των Συλλόγων που επιθυμούν, ενοριών και Νομικών Προσώπων.

Με τον Τρόπο αυτό, θα υπάρχουν κούτες με τρόφιμα και τρόφιμα για την βοήθεια του Συλλόγου Αγάπης & αλληλεγγύης στο συσσίτιο που ετοιμάζει ολόκληρο τον μήνα και όχι 1 ή δύο φορές τον χρόνο, Χριστούγεννα και Πάσχα.

2ο Πίεση στο Νομικό Πρόσωπο για την λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου.

Σύσταση επιτροπής από μέλη των συλλόγων που έχουν διάθεση να «εργασθούν» στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Καταγραφή των οικογενειών με βιοποριστικά προβλήματα, από το Νομικό πρόσωπο και έκδοση ειδικών καρτών ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος.

Σε πρώτη φάση, λόγο του προβλήματος της αναγνωρισιμότητας των οικογενειών που ίσως να μην το επιθυμούν, μπορεί να λειτουργήσει σε μορφή Χαριστικού Παζαριού. (σαν κάλυψη) ή επικοινωνία με οικογένειες που δεν επιθυμούν να αποκαλυφθεί το πρόβλημα τους και διανομή τροφίμων στις οικίες τους.

Σε περίπτωση που το νομικό πρόσωπο κωλυσιεργεί και πάλι, τότε θα πρέπει οι σύλλογοι να αναλάβουν δράση.

Έγγραφο και υπογραφή από συλλόγους άμεσα

3ο Πίεση των φορέων για την λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ο λαχανόκηπος αυτός μπορεί να είναι πολυμορφικός όσον αφορά τις δράσεις που μπορούν να γίνουν εκεί.

Α)Βιολογική Καλλιέργεια – Β) Τράπεζα Σπόρων – Γ) Ανταλλακτικό Δίκτυο

Δ) Συνεταιρισμός – Ε) Οικοτουρισμός – Στ) Διάθεση τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Υπογραφή όλων των συλλόγων που συμφωνούν, άμεσα

4ο Δωρεάν καλλιτεχνικά εργαστήρια και μαθήματα σε παιδιά που δεν μπορούν να συμμετάσχουν λόγο οικονομικών δυσκολιών. Βοήθεια για την ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο και αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

——–

ΒΙΑ – ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ομιλίες ενημέρωσης απευθείας στα παιδιά – ομιλίες σε ενηλίκους,
Προβολή ταινιών – ντοκιμαντέρ, που αγγίζουν τα συγκεκριμένα προβλήματα (σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη)

2ο Δημιουργία «ασύλου» για την προστασία ατόμων με προβλήματα στο σπίτι, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τον Δικηγορικό Σύλλογο, το χαμόγελο του παιδιού, τα κέντρα ψυχικής υγείας κα

3ο Δημιουργία χώρου «Κέντρο Νεότητας»

Στους χώρους αυτούς, τα παιδιά κάνουν ομαδικές δραστηριότητες από επιτραπέζια παιχνίδια μέχρι και μαθήματα μαγειρικής, γίνονται ομιλίες, διοργανώνονται εκδρομές, προβολές ταινιών – ντοκιμαντέρ κα.

Εκπροσωπούνται από Δικηγόρους για νομικά θέματα, υποστηρίζονται από ψυχολόγους (Κινητή μονάδα κέντρων ψυχικής υγείας)

Γενικά ένας τέτοιος χώρος βοηθά τα παιδιά να ασχολούνται με δημιουργικά πράγματα, να κοινωνικοποιούνται και να αποκτούν γνώσεις πάνω σε θέματα που μπορούν να αποβούν μοιραία ακόμα και για την ίδια τους την ζωή.

——-

Από Γειτονία σε Γειτονία

Δημιουργία Πυρήνων από γειτονία σε γειτονία και συνελεύσεων.
Γραφείο Πολιτών.

Το φαινόμενο «Ποιος θα νοιαστεί» ή «και να το πω τίποτα δεν πρόκειται να γίνει», είναι πλέον κομμάτι του εαυτού μας.

Συνήθως βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα σε πάνω από έναν συλλόγους. Και ελάχιστα τα νέα άτομα που εισέρχονται σε αυτούς.

Μιλώντας με τους ίδιους τους πολίτες , ενημερώνοντας τους και κυρίως ακούγοντας τους, τους δείχνουμε μια άλλη οπτική, ότι δηλαδή ….

Κάποιοι πραγματικά νοιάζονται και με την βοήθεια των ίδιων κάτι θα αλλάξει.

Επίσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς , ποια είναι τα πραγματικά και τα ουσιαστικά προβλήματα για το σύνολο των πολιτών.

Ας τους ρωτήσουμε λοιπόν

——-

Δημιουργία Συνεταιρισμού – Βοήθεια 3ης ηλικίας

Ο Κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων 3ης ηλικίας είναι ιδιαίτερα εμφανής και στον Δήμο μας.

Ελάχιστες είναι οι δράσεις που πραγματικά τους αφορούν, στο να συμμετάσχουν. Ουσιαστικά μπαίνουν στο περιθώριο.

Η δημιουργία Συνεταιρισμού Γυναικών ή Συνεταιρισμού χωρίς την διάκριση του Φύλλου δεν αφορά μόνο συνεταιρισμούς που ιδρύονται με σκοπό την πώληση των προϊόντων που κατασκευάζουν.

Μπορεί να λειτουργήσει με σκοπό την δημιουργική απασχόληση των ατόμων που θα συμμετάσχουν.

Από την συλλογή συνταγών μαγειρικής και καθιέρωσης Γιορτής Μαγειρικής με τοπικές συνταγές ή συνταγές του τόπου καταγωγής των ατόμών, μέχρι και την καταγραφή ιστοριών από γεγονότα που έχουν διεξαχθεί στον Τόπο μας για την δημιουργία Ντοκιμαντέρ, ή βιβλίου καταγραφής της Ιστορίας, με φωτογραφικό υλικό , κα.

Επίσης μεγάλο είναι το πρόβλημα μετακίνησης των ατόμων 3ης Ηλικίας, για την διεκπεραίωση εργασιών τους, όπου μπορεί να δημιουργηθεί ομάδα εθελοντών που θα αναλάβει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους αυτούς, στα πλαίσια της πανελλήνιας δράσης «Υιοθετήστε ένα άτομο 3ης Ηλικίας»

Πίεση του Νομικού προσώπου για την σωστή λειτουργία της δράσης «Βοήθεια στο σπίτι» με την ενεργή συμμετοχή Εθελοντών.

———

ΠΩΣ;

Κάποιες από τις σκέψεις μας

Παρατηρητήριο Τοπικής Ένταξης Ευπαθών Κοινωνικά ομάδων:

Σε συνεργασία με το ΝΠ και τα τοπικά συμβούλια. Συλλογή στοιχείων, καταχώρηση και έκδοση ειδικής κάρτας.

 

Διοργάνωση Εκδηλώσεων Αλληλεγγύης

Η συγκεκριμένη δράση αφορά την διοργάνωση εκδηλώσεων αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή ατόμων και ομάδων που ανήκουν στο περιθώριο των αποκλεισμένων ομάδων της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις θα προσφέρουν μια ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για τις περιπτώσεις ατόμων και ομάδων που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις λόγω φύλου, καταγωγής, πολιτισμικής ιδιαιτερότητας και ειδικών αναγκών.

Σκοπιμότητα της δράσης

Η δράση εξυπηρετεί την καλλιέργεια στο ευρύ κοινό των πολλαπλών διακρίσεων που υφίστανται ομάδες του τοπικού πληθυσμού και που τα αίτια της μη συμμετοχής στα κοινά εντοπίζονται σε θέματα φτώχειας, πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων, προκαταλήψεων και στερεοτύπων.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν την ανάδειξη της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας και των κοινωνικών χαρακτηριστικών περιθωριοποιημένων ατόμων και ομάδων στο ευρύ κοινό.

Διαμόρφωση αισθήματος τοπικής κοινής ευθύνης και συμμετοχής.

 

Εκστρατείες Ενημέρωσης στο ευρύ κοινό και στις ομάδες-στόχου.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά την οργανωμένη παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών με πρακτικό αποτέλεσμα στην άρση κάθε στερεοτύπου, προκατάληψης και αδιαφορίας της τοπικής κοινωνίας στο κρίσιμο ζήτημα της φτώχειας και του αποκλεισμού.

Επιπλέον περιλαμβάνει την υιοθέτηση κατάλληλων παρεμβάσεων για την ενεργή συμμετοχή των ατόμων και ομάδων στόχου στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ζωή.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση των δράσεων

Η σημαντικότητα της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής αναγνωρίζεται ως καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία των επιδιώξεων των κοινωνικής ένταξης.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί να υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα στα ακόλουθα.

Α) Ως προς τα άτομα που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

 • Να ακουστεί και να εισακουστεί η φωνή τους
 • Ουσιαστική εμπλοκή σε δραστηριότητες που τους αφορούν
 • Ενθάρρυνση, ενεργοποίηση και ενεργό συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες
 • Άμβλυνση των όποιων προσκομμάτων αντιμετωπίζουν στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και αγαθά.
 • Την καλλιέργεια των συνθηκών εκείνων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ομάδων στόχου και ιδιαίτερα, των ΑμεΑ, των αποκλεισμένων γυναικών και των νέων ανέργων σε αξιοπρεπή απασχόληση.

Β) Ως προς την Πολιτεία

 • Απόκτηση γνώσης και κατανόησης από τους δημόσιους λειτουργούς, που έρχονται σε άμεση επαφή με ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, των πολυδιάστατων φαινομένων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
 • Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων κοινωνικής ένταξης μέσα από την βελτίωση του κοινωνικού διαλόγου στην τοπική κοινωνία που θα προσφέρουν οι δυναμικές δράσεις του σχεδίου.

Γ) Ως προς το ευρύτερο κοινό

 • Ανάδειξη του ζητήματος του οφέλους για όλους από την επιτυχή διαχείριση των προβλημάτων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
 • Κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, με αντίκτυπο την αυξημένη πίεση προς τους πολιτικούς ώστε τα ζητήματα κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ένταξης να τοποθετηθούν ψηλά και έμπρακτα στην πολιτική ατζέντα.
 • Αλλαγή συμπεριφορών και στάσεων, και άρση των στερεοτύπων, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως σε τοπικό επίπεδο.
 • Εποικοδομητικός δημόσιος διάλογος, όσον αφορά στην προώθηση νέων μεθόδων, βελτίωση των υφιστάμενων πρακτικών και ανάδειξη νέων πεδίων προς εστίαση.

(πηγές: Κοινωνικές λέσχες Δήμου Ιεράπετρας)

Advertisements
Categories: Κοινή Δράση

Πλοήγηση άρθρων

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: