Γενετικά Τροποποιημένοι Σπόροι

genetika-metalagmena7

Σπόροι Που Αντέχουν

Σενάριο Επιστημονικής Φαντασίας θα ακουγόταν στα αφτιά των προγόνων μας , οτι θα υπάρξει νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας των σπόρων και οτι αν οι σπόροι που είχαν κρατήσει για να φυτέψουν την καινούργια χρονία δεν είναι καταχωρημένοι σε διεθνης καταλόγους, ουσιαστικά είναι παράνομοι!!!

Μια νέα αναμενόμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας της Ε.Ε. σχετικά με την εμπορία σπόρων, δείχνει να αποτελεί ουσιαστική απειλή για την διατήρηση και κυκλοφορία των τοπικών ποικιλιών, οδηγώντας μέχρι και στην απαγόρευση τους.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δείχνουν να ευνοούν τις μεγάλες εταιρείες σπόρων μέσω της επέκτασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και την προώθηση νέων τεχνολογιών έλεγχου για όλες τις εμπορικές φυτικές ποικιλίες

patatokardo

Απώλεια αγροτικής βιοποικιλότητας

Σήμερα, η Ελλάδα θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη σε βιοποικιλότητα Ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Ισπανία. Ωστόσο, οι μετασχηματισμοί του αγροτικού χώρου από την δεκαετία του ’50, με την επέκταση της εντατικής γεωργίας και την εγκατάλειψη της υπαίθρου, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της αγροβιοποικιλότητας (γενετική διάβρωση) και την ανθρωπογενή
υποβάθμιση των παραδοσιακών αγροτικών τοπίων.

Με την επικράτηση της βιομηχανικού τύπου μονοκαλλιεργειών και των βελτιωμένων υβριδικών ποικιλιών στην εγχώρια γεωργία, το μεγαλύτερο μέρος του ντόπιου γενετικού υλικού εκτοπίσθηκε από την παραγωγική
διαδικασία ως λιγότερο ανταγωνιστικό και, λόγω μη έγκαιρης λήψης μέτρων διατήρησης, χάθηκε οριστικά

Έλεγχος για γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες

μεταλλαγμενα τουμπή

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή οι μόνες γενετικά τροποποιημένες (γ.τ.) ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το καλαμπόκι Μon810 της Monanto και από το 2010 και η γ.τ. ποικιλία πατάτας Amflora της Basf.

Στην Ελλάδα επικαλούμενοι το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης για την βιοασφάλεια, υφίσταται μορατόριουμ από το 1999 στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (γ.τ.) ποικιλιών οπότε επίσημα δεν καλλιεργούνται γ.τ. σπόροι, παρόλο που έχουν καταγραφεί περιστατικά επιμολύνσεων, με γνωστότερη την περίπτωση όπου η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ)
υπέβαλλε μήνυση κατά της εταιρίας Syngenta αλλά και του Δημοσίου, για παράνομη διακίνηση σπόρων γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στη βόρεια Ελλάδα μέσα σε συμβατικές παρτίδες σπόρων.
Γενικότερα, θεωρείται ότι δεν υπάρχει επαρκή επιτήρηση για επιμολυσμένους από γ.τ.ο. εισαγόμενους εμπορεύσιμους σπόρους.

Μη θεσμικές πρωτοβουλίες διατήρησης ντόπιων ποικιλιών

Για τη διατήρηση και προώθηση των ντόπιων ποικιλιών στη χώρα μας,
σημαντικότατη είναι η συμβολή ατόμων, διάφορων ομάδων παραγωγών,
δικτύων και οργανώσεων που δρουν πρωτοβουλιακά στον τομέα αυτό και
δραστηριοποιούνται σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο.

Οι σημαντικότερες προσπάθειες γίνονται από τις οργανώσεις Αιγίλοπας και
Πελίτι τα οποία ασχολούνται αμιγώς με την διατήρηση της αγροτικής
βιοποικιλότητας και το Ινστιτούτο θαλάσσιας προστασίας Αρχιπέλαγος, το
οποίο διατηρεί Τράπεζα με τοπικές ποικιλίες του Αιγαίου.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μόνιμη εκπροσώπηση αυτών των ομάδων και οργανώσεων στην συμβουλευτική ομάδα για τους Φυτικούς Γενετικούς Πόρους, που συντονίζεται από το Υπουργείο γεωργίας. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να εξαντληθεί η δυνατότητα επιρροής τις λήψεις αποφάσεων με προτάσεις που να εγγυούνται τα δικαιώματα αγροτών συγκεκριμένα σε σχέση με την φύλαξη σπόρου στο αγρόκτημα, και την ελεύθερη χρήση της βιοποικιλότητας.
Προσφάτως, γίνεται μια προσπάθεια να ενωθούν οι φωνές σε εθνικό επίπεδο αλλά και στο Ευρωπαϊκό και διεθνές κίνημα για την αγροτική βιοποικιλότητα με την διαμόρφωση μιας Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Σπόρων από διάφορες ομάδες που ασχολούνται με την βιοποικιλότητα (Αιγίλοπας, Πελίτι,Αρχιπέλαγος) την οικολογική γεωργία (Δίκτυο Οικοκοινότητα), οργανώσεις όπως η ΒΙΟΖΩ και συλλογικότητες όπως ο Σπόρος.

(ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το δείτε πατώντας στο ακόλουθο:
ΤΟ ΤΕΛΟΣ της ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΣΠΟΡΩΝ από τους ΑΓΡΟΤΕΣ(;)
σχετικά με το ζήτημα των τοπικών ποικιλιών των πατεντών στους σπόρους
& τη νομοθεσία )

Πηγή: BiotechWatch.gr-Σπόρος
Απρίλιος 2011

Άλλα ενδιαφέροντα άρθρα:

Σώστε τις Ελληνικές ντόπιες ποικιλίες σπόρων …Σώστε τη τροφή μας !

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Advertisements
Categories: Παραδοσιακοί Σπόροι

Πλοήγηση άρθρων

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: