21 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

Παγκόσμια μέρα Πολιτισμού

 

 

Το χειμώνα του 2001, η UNESCO όρισε την 21ή Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για το Διάλογο και την Ανάπτυξη, ή πιο απλά, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.


Ο πολιτισμός είναι μια σύνθετη έννοια που επιγραμματικά συνοψίζεται ως το σύνολο των υλικοπνευματικών επιτευγμάτων του ανθρώπου για την κάλυψη γνωστικών και ψυχαγωγικών σκοπών.

Πυλώνες του πολιτισμού αποτελούν η αγάπη, ο σεβασμός στο παρελθόν, το περιβάλλον και το συνάνθρωπο, οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς και στόχος του είναι η γνώση, ο ανθρωπισμός, ο συγκερασμός πολιτισμών και η εξάλειψη των διακρίσεων.

Η πολιτισμική κληρονομιά όμως δεν αποτελεί δικό μας αποκλειστικό προνόμιο – αποτελεί παγκόσμιο κληροδότημα και ενισχύει τη συνεργασία και την ένωση. Είναι μια αλυσίδα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και τον άνθρωπο με το συνάνθρωπο.Δε γνωρίζει φυλή, χρώμα, σύνορα. Όλοι μαζί και όλοι ίσοι διαφυλάσσουμε, θαυμάζουμε και διαιωνίζουμε το δώρο του πολιτισμού. Αξιοποιούμε το διάλογο, τη συζήτηση για ένα κόσμο πιο ζεστό και εφαρμόζουμε διαπολιτισμική πολιτική για μια δραστήρια και αλληλέγγυα ιθαγένεια.


Σε μία πρώτη προσπάθεια γνωριμίας με τη σπουδαία μέρα, οι διευθυντές, οι δάσκαλοι και οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής – τους οποίους και ευχαριστούμε – αγκάλιασαν την προσπάθεια της Μέδουσας να δημιουργήσει ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα, όπου οι μικροί μας φίλοι είδαν, ρώτησαν, έμαθαν και εξοικειώθηκαν με τις αξίες του πολιτισμού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας

Η ανταπόκριση ήταν τεράστια και συγκινητική, γεγονός που μας δίνει δύναμη και μελλοντικά θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στα μνημεία και μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις.

10309644_10202728561269421_8800586234480503811_n
Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού λοιπόν.

Υποστηρίζω τον πολιτισμό

Τη διαφορετικότητα

Το διάλογο

Τη συνεργασία.

Μαζί γινόμαστε καλύτεροι!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements
Categories: Μέχρι τώρα

Πλοήγηση άρθρων

One thought on “21 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

  1. Συγχαρητήρια !!!

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: