Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας – Ένα διήμερο γεμάτο συγκινήσεις!

 Αρχαίο Θέατρο

Το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιουνίου 2014, υπεγράφη μία από τις σημαντικότερες σελίδες για τη σύγχρονη ιστορία της Ερέτριας.

 Με πρωτοστάτη τον οργανισμό «Διάζωμα» και αρωγούς κορυφαίους εκπροσώπους του Αρχαιολογικού Επιστημονικού χώρου καθώς και το Σύλλογο Ενεργών Πολιτών «Η Μέδουσα», το Σάββατο 21 Ιουνίου παρουσιάστηκε στο Ξενοδοχείο NegroponteResortη μελέτη αναστύλωσης του Αρχαίου Θεάτρου της πόλης μας.

Το «Διάζωμα» αποτελεί τον σπουδαιότερο οργανισμό πολιτών που έχει αναλάβει την ιερή ευθύνη της ανάδειξης των Αρχαίων Θεάτρων ως μνημεία πολιτισμού, την εξεύρεση πόρων και την ένταξή τους στην καθημερινότητα. Ο οργανισμός είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, βασισμένος στην κοινωνία και τον εθελοντισμό. Η προσφορά του ανεκτίμητη.

Η αναγνώριση προς το λίκνο πολιτισμού που διασώζεται στον τόπο μας ήταν τουλάχιστον συγκινητική. Η μελέτη που εκπονήθηκε για την αναστύλωση και ανάδειξη του Θεάτρου, ενός από τα σημαντικότερα μνημεία αισθητικής, ακουστικής και τεχνικής της χώρας, ήταν αντάξια της σπουδαιότητάς του και δέσμευσε τη σύντομη υλοποίηση του ονείρου!

Σε μια λαμπρή εκδήλωση το ίδιο απόγευμα, το Αρχαίο Θέατρο μετά από δεκαετίες άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, θυμίζοντας κάτι από την παλαιότερη αίγλη. Φιλοξένησε την πρεμιέρα της παράστασης «Η γυναίκα της Ζάκυθος» (υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αθηνών), σε σκηνοθεσία του δασκάλου του είδους Δήμου Αβδελιώδη, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο απολαύσαμε την εξαιρετική Όλγα Λαζαρίδου. Το συντονισμό της παραγωγής επιμελήθηκε η Κλέλια Παπαγιαννοπούλου.

Την Κυριακή 22 Ιουνίου, το «Διάζωμα» παρέθεσε την πρώτη συνάντηση των Εταιρικών Μελών του (κατά την οποία ο Σύλλογός μας σαν επίσημος προσκεκλημένους παρουσίασε τη συμβολή του στην αναβίωση του Θεάτρου και απέσπασε τα θετικότερα σχόλια), στην οποία τα μέλη του Οργανισμού, επιστήμονες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού χώρου – υποστηρικτές της προσπάθειας ανέδειξαν την αξία της συνέργιας.

Το διήμερο μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για την ανοιχτή αγκαλιά του «Διαζώματος» στον πολιτισμό και τον πολίτη, όσο και και για τον χαρακτήρα και το ήθος των μελών του. Προσφιλείς, ευγενικοί, άνθρωποι με όλη τη σημασία της λέξης, ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Σταύρος Μπένος και οι συνεργάτες του αποτελούν φάρο στο σκοτάδι της απραγούς κοινωνίας.

Εξίσου εξαιρετικά σχόλια εκφέρουμε και για τους συντελεστές της παράστασης με τους οποίους συνεργαστήκαμε στενά στα πλαίσια της εθελοντικής προσφοράς. Και σαν αποτίμηση της προσπάθειας ένα μόνο σχόλιο – υπάρχει ελπίδα!

Το όνειρο δρομολογήθηκε και σύντομα θα αποτελέσει πραγματικότητα. Το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας θα γνωρίσει τη δεύτερη ζωή του σήμερα δίνοντας νέα πνοή στον τόπο και το πολιτισμό. Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους προσέθεσαν το λιθαράκι τους σ’ αυτή την προσπάθεια με ευχή την υλοποίηση αντίστοιχων ενεργειών.

Η Γυναίκα της Ζάκυθος

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

 

Το Σάββατο 21/06, στο Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας, αναβίωσαν ιστορικές στιγμές του παρελθόντος. Μετά από αρκετές δεκαετίες, ο χώρος φιλοξένησε πλήθος κόσμου στην πρεμιέρα της παράστασης «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Δ. Αβδελιώδη, που σηματοδότησε τόσο την έναρξη της περιοδείας στα πλαίσια του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών, όσο και το τελικό στάδιο της μελέτης αναστύλωσης του Θεάτρου.

Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, και σε αυτό συνέδραμε η συνεπής παρουσία των εθελοντών. Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε θερμά:

–          Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Χαλκίδας, το οποίο πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας με πολυμελή ομάδα και εξασφάλισε την ασφαλή διεξαγωγή της παράστασης

–          Τους Φίλους Εθελοντές Τετρακίνητους Ευβοίας (FetesClub 4×4), αρωγούς σε κάθε προσπάθεια μας, που ανέλαβαν το κομμάτι της ρύθμισης σταθμεύσεως των οχημάτων καθώς και της πυροπροστασίας.

–     Το Διάζωμα που μας τίμησε επιλέγοντας την Ερέτρια για να πραγματοποιηθούν τόσο η πρεμιέρα της παράστασης ¨Η Γυναίκας της Ζάκυθος» όσο και η πρώτη συνάντηση των Εταιρικών Μελών του.

–             και φυσικά τα μέλη της Μέδουσας, που βοήθησαν εθελοντικά, στο στήσιμο της παράστασης – απο τον καθαρισμό του Αρχαίου θεάτρου και την προπώληση των εισιτηρίων, ως την ταξιθεσία κα.

Ο εθελοντισμός αποτελεί υγεία για την κοινωνία και αναμφίβολα το πιο απτό παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς χωρίς ανταλλάγματα.

Σας ευχαριστούμε!

Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε αυτό το Διήμερο να είναι μόνο η αρχή μιας σειράς εκδηλώσεων που θα δώσουν στο Αρχαίο Θέατρο, την θέση που πραγματικά του αξίζει στην νεότερη ιστορία.

Δημοσιεύματα και Φωτογραφικό Υλικό:

Facebook Σύλλογος Ενεργών Πολιτών «Η Μέδουσα»

Fetesclub4x4: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ

To «Διάζωμα» ζωντανεύει το αρχαίο θέατρο Ερέτριας

«Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού ταξιδεύει στην Ελλάδα

Evia Press  – Ένας άγγελος στο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας! Η γυναίκα της Ζάκυθος.(Βίντεο και Φώτο)

Διάζωμα, η ώρα της Θεσσαλίας

Καθημερινή : To «Διάζωμα» ζωντανεύει το αρχαίο θέατρο Ερέτριας

Με επιτυχία η παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος» στο αρχαίο θέατρο Ερέτριας

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ – Ξεκινάμε

 

 

 

Απο το Δελτίο του ΑΝΤ1