Νησί Ονείρων – Αίτηση Ενημέρωσης και τελευταίες εξελίξεις

Προς
Δήμο Ερέτριας

                                                                                   Ερέτρια 10/10/2014

                                                                                     Αριθμ.Πρωτ: 411014

Κοινοποίηση
Δημοτική Κοινότητα Ερέτριας
Αντιπολίτευση

Θέμα: Ενημέρωση Πεζονήσι Ερέτριας – Νησί των Ονείρων

Έχοντας εκφράσει κατά το παρελθόν την ανησυχία μας για το παρόν και το μέλλον του Πεζονησίου και προσπαθώντας μέσα από τις δράσεις μας να αναδείξουμε τόσο το πρόβλημα  όσο και τρόπους ανάπτυξης του και έπειτα από την ενημέρωση που είχαμε μέσα από σελίδα κοινωνικής δικτύωσης για την συνάντηση της Δημάρχου Ερέτριας Κας Αλημπαντέ με την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) , εκφράζουμε την επιθυμία να ενημερωθούμε για τα ακόλουθα:

 1. Πλήρη και έγγραφη ενημέρωση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Πεζονησίου και της βραχονησίδας «Κολοκύθι», ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση αλλά μια ολοκληρωμένη και στοιχειοθετημένη ενημέρωση των Πολιτών.
 2. Τρόποι αξιοποίησης του Πεζονησίου, τόσο από πλευράς Δήμου, όσο και από πλευράς ΕΤΑΔ.
 3. Μέσα από την διαδικτυακή σελίδα «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ενημερωθήκαμε ότι το χρέος του Πεζονησίου βεβαιώθηκε στον Δήμο Ερέτριας και το οποίο καλούνται πλέον να πληρώσουν οι δημότες.
  Επισυνάπτουμε το άρθρο με τίτλο: Δ. Ερέτριας: Απαλλάσσονται των ευθυνών τους όσοι «φέσωσαν» το Νησί των Ονείρων – Οι οφειλές μετακυλίονται στους δημότες
  Θα θέλαμε μια πλήρη και έγκυρη ενημέρωση για το θέμα του χρέους και τις κινήσεις που θα προβεί ο Δήμος Ερέτριας σε σχέση με αυτό.

Προτάσεις Ενημέρωσης  Συλλόγου Ενεργών Πολιτών «Η Μέδουσα»

Για λόγους σωστής ενημέρωσης των δημοτών, ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί από την Δημοτική αρχή και όχι από άρθρα εφημερίδων – τα οποία σας επισυνάπτουμε-  προτείνουμε να γίνουν τα ακόλουθα βήματα :

 1. Ανοιχτή ενημέρωση των δημοτών με θέμα το ιδιοκτησιακό, την χρήση και την αξιοποίηση του Πεζονησίου, σε χρόνο και τόπο που θα ορισθεί από την Δημοτική Αρχή.
 2. Μετά τον ορισμό της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ερέτριας, να τεθεί ως ένα από τα πρώτα θέματα η αξιοποίηση του Πεζονησίου και να γίνει παράλληλα ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση, όπως ορίζεται από τον Καλλικράτη /Άρθρο76 – Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης.
 3. Μέσω της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ερέτριας αλλά και με την βοήθεια άλλων φορέων (σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χαλκίδας, Πανεπιστήμια , απόφοιτων πανεπιστημίων που ζουν στον Δήμο Ερέτριας) να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ιδεών ως προς την αξιοποίηση του ή ακόμα και Διεθνής διαγωνισμός καινοτόμων ιδεών για νέους.

Πρόταση Μέδουσας για την Αξιοποίηση του Νησιού

Σε πρώτη φάση σας γνωστοποιούμε την κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε ως προς την αξιοποίηση του και σε επόμενη φάση θα τεθούν προς συζήτηση από όλους τους φορείς οι τρόποι που μπορούν να πραγματοποιηθούν οι προτάσεις αυτές.

Σύμφωνα με τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως αυτή υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του  Goeteborg το 2001 και όπως αναπτύσσεται και σε μεταγενέστερα σχετικά κείμενα: Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι μία συνεχής πορεία αλλαγής και προσαρμογής, και όχι μία στατική κατάσταση, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του παρόντος, χωρίς όμως να μειώνεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν και τις δικές τους ανάγκες, μέσα από την ισόρροπη και ισότιμη επιδίωξη και των τριών πυλώνων της Βιώσιμης Ανάπτυξης: Οικονομία – Περιβάλλον – Κοινωνία. Μέσα από τη συμπόρευση, δηλαδή, της οικονομικής ανάπτυξης, της περιβαλλοντικής προστασίας και της κοινωνικής συνοχής, όπως παραστατικά απεικονίζεται με το γνωστό ισόπλευρο τρίγωνο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
τριγωνο βιώσιμης ανάπτυξης

Κατά κοινή ομολογία, το Πεζονήσι μέσα από σωστές κινήσεις, διαβουλεύσεις και μελέτες μπορεί να αποτελέσει έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες ανάπτυξης της Ερέτριας– σε βασικούς τομείς όπως Πολιτισμός , Περιβάλλον, Τουρισμός, Κοινωνία.

Με την παγκόσμια στροφή του τουρισμού σε μια καινούργια φιλοσοφία που ονομάστηκε Εναλλακτικός Τουρισμός, δεν μπορεί και δεν πρέπει ο τόπος μας να μείνει σε παγιωμένες ιδέες αλλά να προχωρήσει με σταθερά βήματα στο μέλλον.

Κάποιες από τις βασικές μορφές  Εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν με κέντρο το Πεζονήσι, είτε για τους ένοικους που θα μένουν σε αυτό , είτε σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία της περιοχής αλλά συγχρόνως και για τους πολίτες του Δήμου μας είναι οι εξής:

 1. Αθλητικός τουρισμός αναψυχής
 2. Αγροτουρισμός
 3. Θρησκευτικός τουρισμός.
 4. Θαλάσσιος τουρισμός
 5. Πολιτιστικός τουρισμός
 6. Εκπαιδευτικός τουρισμός
 7. Συνεδριακός τουρισμός
 8. Οικοτουρισμός

Ουσιαστικά λοιπόν η αλλαγή χρήσης του Πεζονησίου από ξενοδοχειακή μονάδα , σε εφαλτήριο του Εναλλακτικού τουρισμού με συνδυασμό την δημιουργία Πολυχώρου εκδηλώσεων «Πολιτιστικό, Αθλητικό, Περιβαλλοντικό Πάρκο» είναι για εμάς, η καλύτερη επένδυση για την βιώσιμη ανάπτυξη της Ερέτριας με άπειρα κοινωνικά οφέλη.

Έχοντας ως στόχο την δημιουργία πολυχώρου στο Πεζονήσι Ερέτριας, θα πρέπει όλοι μαζί να κινηθούμε προς σύγχρονες κατευθύνσεις που μόνο θετικά μπορούν να προσφέρουν στον τόπο μας.

Με το παρόν, ευελπιστούμε σε μια σειρά συναντήσεων τόσο για την σωστή ενημέρωση μας όσο και την συνεργασία σε σχέση με την αξιοποίηση του

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία

                                                                                                      Μετά τιμής

                                                                                          Σύλλογος Ενεργών Πολιτών

                                                                                                    «Η Μέδουσα»

Τελευταίες Εξελίξεις «Νησί των Ονείρων»

Advertisements
Categories: Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Πλοήγηση άρθρων

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: